Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą
  • 35 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka - 1 szklanka
  • mleko - 1 szklanka
  • woda - 0.75 szklanek
  • jajka - 2 sztuki
  • Oregano z Turcji Knorr - 0.5 łyżeczek
  • Bazylia z krajów śródziemnomorskich Knorr - 0.5 łyżeczek
  • olej - 2 łyżki
  • Sos Hellmann's Chilli - 4 łyżki
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • kiełbasa chorizo - 50 gramów
  • kukurydza z puszki - 100 gramów
  • pomidory suszone - 6 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • mozzarella - 1 sztuka
  • olej - 7 łyżek
  • świeża bazylia - 5 listki

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, mleko, wodę, jaja, oregano, bazylię oraz olej i szczyptę soli połącz w misce i dokładnie wymieszaj tak, aby powstało jednolite ciasto. Na rozgrzanej patelni usmaż cienkie naleśniki.
  2. Sos Hellmann’s wymieszaj z koncentratem pomidorowym i posiekanym czosnkiem.
  3. Kiełbasę, pomidory oraz cebulę pokrój w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż pokrojone składniki, dodaj kukurydzę, dodaj połowę sosu, wymieszaj i dopraw do smaku.
  4. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach – odłóż 2 łyżki na bok, a resztę wymieszaj z wystudzonym farszem.
  5. Przygotowany farsz nakładaj na naleśniki, a następnie zwiń je w koperty jak tradycyjne krokiety.
  6. Wierzch krokietów posmaruj odrobiną sosu, posyp serem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 8 minut. Po tym czasie naleśniki wyjmij na talerz, udekoruj listkami bazylii i podawaj.