Zapiekane papryki z kuskusem i fetą

9


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
papryka kolorowa4 sztuki
Rosół z kury Knorr1 sztuka
kasza kuskus250 gramów
cebula1 sztuka
czosnek posiekany, ząbek2 sztuki
szpinak świeży, garstka2 sztuki
rodzynki1 łyżka
orzechy piniowe (lub inne)1 łyżka
ser feta100 gramów
pietruszka natka posiekana1 pęczek
kmin rzymski1 łyżeczka
margaryna2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 220 st. C. Z papryk odetnij kapelusze i wydrąż gniazda. Z kostki rosołowej i 500 ml wody przygotuj bulion.
Krok 2
Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na margarynie wraz z czosnkiem. Dodaj rodzynki, orzechy i szpinak. Smaż chwilę.
Krok 3
Patelnię zdejmij z ognia, następnie wsyp kuskus, wlej połowę bulionu i przykryj – pozostaw do momentu, gdy kasza wchłonie płyn.
Krok 4
Ser pokrój w kostkę i wraz z posiekaną natką oraz kuminem wymieszaj z kuskusem. Papryki napełnij przygotowaną kaszą i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
Krok 5
Pozostały bulion wlej do naczynia z paprykami o wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez 40 minut, jeśli zajdzie potrzeba, dolej jeszcze bulion.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl