Zapiekane papryki z kuskusem i fetą
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • papryka kolorowa - 4 sztuki
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • kasza kuskus - 250 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek posiekany, ząbek - 2 sztuki
  • szpinak świeży, garstka - 2 sztuki
  • rodzynki - 1 łyżka
  • orzechy piniowe (lub inne) - 1 łyżka
  • ser feta - 100 gramów
  • pietruszka natka posiekana - 1 pęczek
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • margaryna - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 220 st. C. Z papryk odetnij kapelusze i wydrąż gniazda. Z kostki rosołowej i 500 ml wody przygotuj bulion.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na margarynie wraz z czosnkiem. Dodaj rodzynki, orzechy i szpinak. Smaż chwilę.
  3. Patelnię zdejmij z ognia, następnie wsyp kuskus, wlej połowę bulionu i przykryj – pozostaw do momentu, gdy kasza wchłonie płyn.
  4. Ser pokrój w kostkę i wraz z posiekaną natką oraz kuminem wymieszaj z kuskusem. Papryki napełnij przygotowaną kaszą i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
  5. Pozostały bulion wlej do naczynia z paprykami o wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez 40 minut, jeśli zajdzie potrzeba, dolej jeszcze bulion.