Zapiekane pomidory
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pomidory - 8 sztuk
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • cukinia (duża) - 1 sztuka
  • ser ricotta - 250 gramów
  • cebula (posiekana) - 1 sztuka
  • mleko - 500 mililitrów
  • mąka - 2 łyżki
  • margaryna - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • pieprz cayenne do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozgrzej margarynę i dodaj mąkę – wymieszaj. Wlej mleko, dopraw kostkę rosołową. Sos gotuj do momentu, gdy zgęstnieje.
  2. Cukinię pokrój w małą kostkę i przesmaż na oliwie wraz z cebulą. Ser pokrusz i wymieszaj z cukinią, dopraw pieprzem.
  3. Z pomidorów odetnij kapelusze i wydrąż. Następnie ułóż je w żaroodpornym naczyniu i napełnij przygotowanym farszem.
  4. Pomidory polej beszamelem i przykryj z powrotem kapeluszami. Naczynie wstaw do nagrzanego do 225 st. C piekarnika. Zapiekaj przez 15 minut. Podawaj na ciepło.