Zapiekane rurki po szwajcarsku
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron rurki - 200 gramów
  • pierś z kurczaka - 150 gramów
  • Fix Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym Knorr - 1 opakowanie
  • woda - 150 mililitrów
  • szynka konserwowa - 100 gramów
  • ogórek konserwowy - 4 sztuki
  • ser żółty, najlepiej ementaler lub gruyère - 200 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 5 łyżek
  • śmietana - 150 mililitrów
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.
  2. Na patelni rozgrzej Ramę smaż jak szef kuchni i podsmaż pierś z kurczaka pokrojoną w paski.
  3. Szynkę i ogórka pokrój w kostkę, dodaj do mięsa.
  4. Całość zalej 150 ml wody.
  5. Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i również wlej na patelnię.
  6. Wszystko zagotuj, dodaj makaron, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  7. Wierzch posyp sporą ilością startego sera i zapiekaj przez 20 minut w 180 °C. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.