Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto
  • 35 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • grzyby suszone - 6 sztuk
  • pomidory - 8 sztuk
  • pieczarki - 6 sztuk
  • Kaszotto grzybowe Knorr - 1 opakowanie
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • parmezan tarty - 25 gramów
  • żółty ser - 50 gramów
  • śmietana kwaśna gęsta - 3 łyżki
  • tortille - 6 sztuk
  • pestki słonecznika - 2 łyżki
  • oliwa z suszonych pomidorów - 5 łyżek
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby suszone zalej 250 ml gorącej wody i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odsącz je i pokrój w cienkie paseczki. Pomidory również pokrój jednakowo. Cebulę pokrój w kostkę a natkę posiekaj. Pieczarki pokrój w „ósemki”. Ziarno słonecznika upraż na patelni.
  2. Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, posiekany czosnek, dodaj grzyby, pomidory oraz pieczarki i smaż chwilę razem. Następnie wsyp zawartość opakowania Knorr i wymieszaj. Całość zalej grzybowym wywarem i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Dodaj śmietanę i wystudź.
  3. Po tym czasie do kaszy dodaj parmezan i natkę pietruszki. Wymieszaj, dodaj pestki słonecznika i dopraw do smaku.
  4. Przygotowany farsz nałóż na placki tortilli i zawiń w kopert tak, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz.
  5. Zawinięte tortille ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, posyp żółtym serem i zapiecz na rumiany kolor w nagrzanym do 180 st. C piekarniku – 8 minut. Podawaj na ciepło z łyżką kwaśnej śmietany.