Zapiekane tortille z grzybowym kaszotto

10


Łatwe


35 min.


6 os.

Składniki
cebula1 sztuka
ząbek czosnku2 sztuki
grzyby suszone 6 sztuk
pomidory8 sztuk
pieczarki6 sztuk
Kaszotto grzybowe Knorr1 opakowanie
natka pietruszki1 pęczek
pieprz czarny mielony1 szczypta
parmezan tarty 25 gramów
żółty ser50 gramów
śmietana kwaśna gęsta3 łyżki
tortille 6 sztuk
pestki słonecznika2 łyżki
oliwa z suszonych pomidorów5 łyżek
sól1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Grzyby suszone zalej 250 ml gorącej wody i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odsącz je i pokrój w cienkie paseczki. Pomidory również pokrój jednakowo. Cebulę pokrój w kostkę a natkę posiekaj. Pieczarki pokrój w „ósemki”. Ziarno słonecznika upraż na patelni.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, posiekany czosnek, dodaj grzyby, pomidory oraz pieczarki i smaż chwilę razem. Następnie wsyp zawartość opakowania Knorr i wymieszaj. Całość zalej grzybowym wywarem i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Dodaj śmietanę i wystudź.
Krok 3
Po tym czasie do kaszy dodaj parmezan i natkę pietruszki. Wymieszaj, dodaj pestki słonecznika i dopraw do smaku.
Krok 4
Przygotowany farsz nałóż na placki tortilli i zawiń w kopert tak, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz.
Krok 5
Zawinięte tortille ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, posyp żółtym serem i zapiecz na rumiany kolor w nagrzanym do 180 st. C piekarniku – 8 minut. Podawaj na ciepło z łyżką kwaśnej śmietany.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl