Zapiekanka à la Carbonara
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pieczarki - 15 sztuk
  • wędzony boczek - 100 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana 36% - 250 mililitrów
  • Fix Spaghetti Carbonara Knorr - 1 opakowanie
  • jajko - 1 sztuka
  • szczypiorek - 1 sztuka
  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • starty parmezan - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Zawartość opakowania Knorr zmiksuj w blenderze ze śmietaną oraz jajkiem. Następnie dodaj pokrojony drobno szczypiorek i wymieszaj.
  2. Boczek pokrój w kostkę i wytop na dobrze rozgrzanej patelni. Dodaj do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki w całości. Smaż wszystko 3-5 minut.
  3. Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim i zapiekaj w nagrzanym do 210 °C piekarniku przez 10 minut.
  4. Na zapieczony spód wyłóż przesmażone pieczarki z boczkiem. Całość zalej przygotowanym Fixem.
  5. Wierzch zapiekanki posyp równomiernie startym serem. Formę wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25 minut. Gotową zapiekankę podawaj na ciepło lub zimno.