Przygotowanie |
Krok 1 |
Pieczarki pokrój w plastry i usmaż na łyżce masła*. Oprósz solą i pieprzem. |
Krok 2 |
Z brokułów odetnij łodygi, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i gotuj przez 6 minut w osolonym wrzątku. Wyjmij je łyżką cedzakową. |
Krok 3 |
W tym samym wrzątku gotuj różyczki brokułów przez 4 minuty i odcedź. |
Krok 4 |
Boczek pokrój w paski, a jajka ugotuj, obierz i pokrój w plastry. |
Krok 5 |
Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź bulionem i mieszając gotuj do czasu, gdy zgęstnieje. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw cukrem, solą i pieprzem. |
Krok 6 |
Łodygi brokułów włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, na nie połóż plasterki jajka, posyp paskami boczku i pieczarkami, przykryj różyczkami brokułów. |
Krok 7 |
Warzywa zalej sosem, posyp serem i zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
*Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. |