Zapiekanka brokułowa

Składniki:

  • wędzony boczek - 250 gramów
  • pieprz - 1 szczypta
  • pieczarki - 250 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 szczypta
  • jajka - 2 sztuki
  • brokuły - 1 kilogram
  • mąka - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka
  • bulion - 1 szklanka
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • starty ser żółty - 4 łyżki
  • sos:

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki pokrój w plastry i usmaż na łyżce masła*. Oprósz solą i pieprzem.
  2. Z brokułów odetnij łodygi, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i gotuj przez 6 minut w osolonym wrzątku. Wyjmij je łyżką cedzakową.
  3. W tym samym wrzątku gotuj różyczki brokułów przez 4 minuty i odcedź.
  4. Boczek pokrój w paski, a jajka ugotuj, obierz i pokrój w plastry.
  5. Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź bulionem i mieszając gotuj do czasu, gdy zgęstnieje. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw cukrem, solą i pieprzem.
  6. Łodygi brokułów włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, na nie połóż plasterki jajka, posyp paskami boczku i pieczarkami, przykryj różyczkami brokułów.
  7. Warzywa zalej sosem, posyp serem i zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.