Zapiekanka carbonara z szynką i szparagami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ciasto francuskie, płat - 1 sztuka
  • Fix Spaghetti Carbonara Knorr - 1 opakowanie
  • szparagi świeże, ugotowane - 10 sztuk
  • szynka gotowana - 150 gramów
  • śmietana 36% - 250 mililitrów
  • jajka - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Okrągłą formę do tarty wyłóż ciastem francuskim, ponakłuwaj widelcem a następnie przykryj pergaminem. Na pergamin wysyp fasolę (aby ciasto nie wyrosło zbytnio) i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 15 minut.
  2. Szparagi pokrój na 1 cm kawałki, szynkę w kostkę.
  3. Przygotuj sos. W misce połącz śmietanę, jajka, pieprz oraz Fix. Wszystko razem wymieszaj. Dodaj szynkę oraz szparagi.
  4. Przygotowaną masę wylej na zapieczony spód i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25 minut. Gotową zapiekankę pokrój na kawałki i podawaj jako przystawkę.