Zapiekanka kalafiorowa w cieście francuskim
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • piersi z kurczaka - 2 sztuki
  • kalafior różyczki - 1 sztuka
  • seler naciowy - gałązki - 5 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • mozzarella - 200 gramów
  • pomidor - 1 sztuka
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 1 sztuka
  • Delikat przyprawa w  płynie Knorr - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty przygotowanej z oliwy z oliwek, przyprawy do złotego kurczaka Knorr,odstawiamy na kwadrans w chłodne miejsce. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni i dodajemy do niej zamarynowanego kurczaka, doprawiamy Delikatem w płynie Knorr. Podsmażamy przez 5 minut. Selera naciowego kroimy w plastry, obgotowujemy z różyczkami kalafiora w osolonej wodzie przez ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy i rozkładamy na blasze delikatnie dociskając, wrzucamy na nie kalafiora z selerem oraz obsmażonego kurczaka. Obkładamy plastrami sera mozzarella i pomidora. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. pół godziny.