Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym

2


Łatwe


90 min.


6 os.

Składniki
makaron drobny suchy np. świderki 400 gramów
wędlina wieprzowa wędzona albo pieczona250 gramów
cebula duża2 sztuki
pieczarki świeże, duże5 sztuk
olej3 łyżki
ser żółty starty 250 gramów
czarny pieprz1 łyżeczka
masło1 łyżeczka
bułka tarta2 łyżki
Sos śmietanowo-grzybowy Knorr1 sztuka
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr2 sztuki
Bulionetka wołowa Knorr1 sztuka
Rosół drobiowo-wołowy Knorr1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Wędlinę, pokrój na mniejsze kawałki - w kostkę albo paseczki. Cebulę i pieczarki oczyść, pokrój w ćwierć plasterki.
Krok 2
Na dużej patelni albo w rondlu rozgrej tłuszcz, podsmaż cebulę z wędliną aż zaczną się rumienić, dodaj pieczarki, podsmaż jeszcze chwilę.
Krok 3
Zalej całość sosem ze słoika. Dodaj okk. 1,5 szkl. wody, kostkę mięsną, bulionetkę i mini kostki, zagotuj, dopraw pieprzem. Przestudź.
Krok 4
Przygotuj naczynie do zapiekania, posmaruj je masłem i posyp bułką tartą. Do przestudzonego sosu dodaj suchy makaron, wymieszaj.
Krok 5
Połowę makaronu wyłóż do naczynia, posyp równomiernie połową sera i wyłóż resztę makaronu. Wierzch posyp resztą sera. Naczynie przykryj arkuszami folii aluminiowej i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz godzinę. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze ok. 20 minut aż wierzch ładnie się zrumieni.
Krok 6
Przed podaniem przestudź nieco zapiekankę żeby było łatwiej ją nakładać. Podawaj z ulubiną surówką.
Autor: Izabella KulińskaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl