Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowo-grzybowym
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron drobny suchy np. świderki - 400 gramów
  • wędlina wieprzowa wędzona albo pieczona - 250 gramów
  • cebula duża - 2 sztuki
  • pieczarki świeże, duże - 5 sztuk
  • olej - 3 łyżki
  • ser żółty starty - 250 gramów
  • czarny pieprz - 1 łyżeczka
  • masło - 1 łyżeczka
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • Sos śmietanowo-grzybowy Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki
  • Bulionetka wołowa Knorr - 1 sztuka
  • Rosół drobiowo-wołowy Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Wędlinę, pokrój na mniejsze kawałki - w kostkę albo paseczki. Cebulę i pieczarki oczyść, pokrój w ćwierć plasterki.
  2. Na dużej patelni albo w rondlu rozgrej tłuszcz, podsmaż cebulę z wędliną aż zaczną się rumienić, dodaj pieczarki, podsmaż jeszcze chwilę.
  3. Zalej całość sosem ze słoika. Dodaj okk. 1,5 szkl. wody, kostkę mięsną, bulionetkę i mini kostki, zagotuj, dopraw pieprzem. Przestudź.
  4. Przygotuj naczynie do zapiekania, posmaruj je masłem i posyp bułką tartą. Do przestudzonego sosu dodaj suchy makaron, wymieszaj.
  5. Połowę makaronu wyłóż do naczynia, posyp równomiernie połową sera i wyłóż resztę makaronu. Wierzch posyp resztą sera. Naczynie przykryj arkuszami folii aluminiowej i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz godzinę. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze ok. 20 minut aż wierzch ładnie się zrumieni.
  6. Przed podaniem przestudź nieco zapiekankę żeby było łatwiej ją nakładać. Podawaj z ulubiną surówką.