Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone - 250 gramów
  • makaron rurki - 250 gramów
  • pieczarki - 200 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • starty żółty ser - 250 gramów
  • kukurydza w puszce - 200 gramów
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • majonez - 2 łyżki
  • śmietana 12% - 250 mililitrów
  • posiekany czosnek - 0.5 sztuk
  • oregano - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy makaron w osolonej wodzie al dente.Kroimy pieczarki,cebule i paprykę. Robimy tzw. farsz: mięso smażymy na oleju, dodajemy do tego cebule,pieczarki i wsypujemy pół paczki przyprawy gyros. Wszystko razem smażymy przez około 15 minut.
  2. Następnie robimy sos czosnkowy. Wlewamy całość śmietany do miseczki, dodajemy 2 łyżki czubate majonezu,pół główki wyciśniętego czosnku (można dodać więcej w zależności od smaku),oregano lub bazylię,cukier i sól.Wszystko razem mieszamy i wkładamy do lodówki na ok.10 minut.
  3. Przygotowujemy jedno naczynie żaroodporne,smarujemy je w wewnątrz masłem lub margaryną. Na spód kładziemy makaron tak aby dno było całe zakryte i polewamy sosem czosnkowym.Na to kładziemy już gotowy farsz,kukurydzę i paprykę.Znów polewamy sosem czosnkowym. Następnie znowu kładziemy makaron, robimy tak, aż skończą się nam wszystkie składniki. Na samą górę dodajemy starty ser. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-30 minut.