Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • surowy makaron świderki - 100 gramów
  • mozzarella w małych kulkach - 200 gramów
  • śmietana 12% - 200 mililitrów
  • mąka - 1 łyżka
  • kiełbasa chorizo - 200 gramów
  • cebula szalotka - 4 sztuki
  • grzyby portobello - 200 gramów
  • kapary - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • tarty ser żółty - 100 gramów
  • pomidorki cherry - 5 sztuk
  • Przyprawa do zapiekanek makaronowych Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby pokrój w duże, grube, ok. dwucentymetrowe kawałki, cebule obierz i pokrój na ósemki, kiełbasę pokrój w grube plastry, pomidorki przekrój na pół oraz posiekaj natkę pietruszki, czosnek i kapary.
  2. W oddzielnym naczyniu wymieszaj śmietanę, 100 ml wody, łyżkę mąki, natkę pietruszki oraz dwie łyżki przyprawy Knorr, która nada zapiekance odpowiedniego smaku.
  3. W garnku lub na dużej patelni podsmaż delikatnie kiełbasę chorizo. Na wytopiony tłuszcz wrzuć grzyby, cebule i czosnek. Całość smaż chwilę, dodaj pozostałe składniki: pomidory, natkę pietruszki, kapary.
  4. Dodaj śmietanę i całość wymieszaj. Gotuj 2-3 minuty, zdejmij z ognia, dodaj makaron mozzarellę i wymieszaj po czym wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego.
  5. Zapiekankę posyp z wierzchu startym żółtym serem. Całość przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie usuń folię i, jeśli lubisz chrupiący wierzch, dopiecz jeszcze zapiekankę przez 10 minut.