Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą

61


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
surowy makaron świderki100 gramów
mozzarella w małych kulkach200 gramów
śmietana 12%200 mililitrów
mąka1 łyżka
kiełbasa chorizo200 gramów
cebula szalotka4 sztuki
grzyby portobello200 gramów
kapary2 łyżki
ząbek czosnku3 sztuki
natka pietruszki1 pęczek
tarty ser żółty100 gramów
pomidorki cherry 5 sztuk
Przyprawa do zapiekanek makaronowych Knorr1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Grzyby pokrój w duże, grube, ok. dwucentymetrowe kawałki, cebule obierz i pokrój na ósemki, kiełbasę pokrój w grube plastry, pomidorki przekrój na pół oraz posiekaj natkę pietruszki, czosnek i kapary.
Krok 2
W oddzielnym naczyniu wymieszaj śmietanę, 100 ml wody, łyżkę mąki, natkę pietruszki oraz dwie łyżki przyprawy Knorr, która nada zapiekance odpowiedniego smaku.
Krok 3
W garnku lub na dużej patelni podsmaż delikatnie kiełbasę chorizo. Na wytopiony tłuszcz wrzuć grzyby, cebule i czosnek. Całość smaż chwilę, dodaj pozostałe składniki: pomidory, natkę pietruszki, kapary.
Krok 4
Dodaj śmietanę i całość wymieszaj. Gotuj 2-3 minuty, zdejmij z ognia, dodaj makaron mozzarellę i wymieszaj po czym wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego.
Krok 5
Zapiekankę posyp z wierzchu startym żółtym serem. Całość przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie usuń folię i, jeśli lubisz chrupiący wierzch, dopiecz jeszcze zapiekankę przez 10 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl