Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami
  • 35 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • brokuł - 1 sztuka
  • cukinia - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • makaronowe rurki - 200 gramów
  • szynka - 180 gramów
  • ser żółty, np. Tylżycki - 50 gramów
  • Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 1.5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180C. Zagotuj wodę w garnku. Warzywa umyj, cukinie pokrój w plasterki, brokuły podziel na małe różyczki. Różyczki brokułów włóż do wrzątku i gotuj 2 minuty. Odcedź.
  2. Obrany czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej Ramę, dodaj czosnek i po 1 minucie przygotowane warzywa. Smaż przez 4 minuty.
  3. W miedzyczasie przygotuj według przepisu sos do zapiekanki Knorr. Pokrój szynkę. Nieugotowany makaron ułóż w naczyniu do zapiekania z połową szynki i polej połową przygotowanego sosu.
  4. Na wierzch makaronu wyłóż przesmażone warzywa i posyp reszta szynki.
  5. Wszystko polej pozostałą częścią sosu i na wierzchu posyp tartym serem. Zapiekaj około 20 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij folię by ser się zarumienił.