Zapiekanka makaronowa z wędzonym łososiem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron penne - 200 gramów
  • Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
  • łosoś wędzony - 150 gramów
  • oliwki zielone - 3 łyżki
  • musztarda francuska - 1 łyżka
  • Śmietana 30% - 200 mililitrów
  • woda - 450 mililitrów
  • cebula - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • ser gruyer - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Cebulę pokrój w kostkę, oliwki w krążki, a łososia w paski. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach a natkę posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj oliwki oraz łososia.
  3. W miseczce połącz zawartość opakowania Knorr, wodę oraz śmietanę i wymieszaj. Następnie wlej na patelnię, dodaj musztardę oraz natkę i gotuj 1 minutę.
  4. Do naczynia żaroodpornego wsyp makaron, następnie wlej przygotowany sos i wymieszaj.
  5. Wierzch zapiekanki posyp startym serem, naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika na 35 minut. Na 3 minuty przed końcem pieczenia odkryj naczynie i pozwól, aby zapiekanka zarumieniła się.