Zapiekanka meksykańska z makaronem - VIDEO

215


Łatwe


50 min.


4 os.

Składniki
makaron w kształcie ryżu (np. orzo)200 gramów
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr1 opakowanie
czerwona cebula2 sztuki
kukurydza z puszki300 gramów
czerwona papryka1 sztuka
szpinak200 gramów
czerwona fasola z puszki300 gramów
kiełbasa chorizo120 gramów
ser żółty, np. cheddar100 gramów
śmietana 18%200 mililitrów
kmin rzymski1 łyżeczka
natka kolendry1 pęczek
chipsy nachos100 gramów
oliwa z oliwek3 łyżki
woda2 szklanki
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę i paprykę pokrój w kostkę wielkości ok. 1 cm, ser zetrzyj na tarce, kolendrę posiekaj, fasolę i kukurydzę przepłucz pod bieżącą wodą. Chorizo pokrój w półplastry.
Krok 2
W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż kiełbasę, dodaj do niej cebulę i paprykę. Smaż chwilę, aż cebula się zeszkli, dodaj fasolę, kukurydzę, wsyp makaron orzo i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Wlej śmietanę, 2 szklanki wody, Fix oraz kmin i połowę natki kolendry. Wszystko razem zagotuj, dodaj liście szpinaku i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Składniki przełóż do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu zapiekanki połóż pokruszone nachosy i posyp obficie serem.
Krok 5
Naczynie z zapiekanką przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie usuń folię i zapiekankę piecz jeszcze przez 5-10 minut, tak aby zarumieniła się z wierzchu. Danie podawaj posypane świeżą kolendrą.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl