Zapiekanka meksykańska z makaronem - VIDEO
  • 50 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron w kształcie ryżu (np. orzo) - 200 gramów
  • Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
  • czerwona cebula - 2 sztuki
  • kukurydza z puszki - 300 gramów
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • szpinak - 200 gramów
  • czerwona fasola z puszki - 300 gramów
  • kiełbasa chorizo - 120 gramów
  • ser żółty, np. cheddar - 100 gramów
  • śmietana 18% - 200 mililitrów
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • chipsy nachos - 100 gramów
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • woda - 2 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę wielkości ok. 1 cm, ser zetrzyj na tarce, kolendrę posiekaj, fasolę i kukurydzę przepłucz pod bieżącą wodą. Chorizo pokrój w półplastry.
  2. W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż kiełbasę, dodaj do niej cebulę i paprykę. Smaż chwilę, aż cebula się zeszkli, dodaj fasolę, kukurydzę, wsyp makaron orzo i dokładnie wymieszaj.
  3. Wlej śmietanę, 2 szklanki wody, Fix oraz kmin i połowę natki kolendry. Wszystko razem zagotuj, dodaj liście szpinaku i dokładnie wymieszaj.
  4. Składniki przełóż do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu zapiekanki połóż pokruszone nachosy i posyp obficie serem.
  5. Naczynie z zapiekanką przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie usuń folię i zapiekankę piecz jeszcze przez 5-10 minut, tak aby zarumieniła się z wierzchu. Danie podawaj posypane świeżą kolendrą.