Przygotowanie |
Krok 1 |
Cebulę i paprykę pokrój w kostkę wielkości ok. 1 cm, ser zetrzyj na tarce, kolendrę posiekaj, fasolę i kukurydzę przepłucz pod bieżącą wodą. Chorizo pokrój w półplastry. |
Krok 2 |
W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż kiełbasę, dodaj do niej cebulę i paprykę. Smaż chwilę, aż cebula się zeszkli, dodaj fasolę, kukurydzę, wsyp makaron orzo i dokładnie wymieszaj. |
Krok 3 |
Wlej śmietanę, 2 szklanki wody, Fix oraz kmin i połowę natki kolendry. Wszystko razem zagotuj, dodaj liście szpinaku i dokładnie wymieszaj. |
Krok 4 |
Składniki przełóż do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu zapiekanki połóż pokruszone nachosy i posyp obficie serem. |
Krok 5 |
Naczynie z zapiekanką przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie usuń folię i zapiekankę piecz jeszcze przez 5-10 minut, tak aby zarumieniła się z wierzchu. Danie podawaj posypane świeżą kolendrą. |