Zapiekanka pasterska

11


Łatwe


30 min.


6 os.

Składniki
Ciasto::
serki kremowe 200 mililitrów
margaryna Kasia Maślany smak200 gramów
mąka200 gramów
Farsz::
mięso mielone wieprzowe500 gramów
mięso mielone wołowe200 gramów
mięso mielone jagnięce (opcjonalnie)300 gramów
ząbek czosnku2 sztuki
pomidory pelati1 słoik
kminek1 łyżka
zmielone ziarna kolendry1 łyżka
liść laurowy2 sztuki
ziele angielskie
pieprz czarny mielony
przecier pomidorowy2 łyżki
cebule2 sztuki
Przyprawa do mięsa mielonego Knorr1 opakowanie
olej roślinny do smażenia4 łyżki
starty cheddar 150 gramów
natka kolendry1 pęczek
Purée ziemniaczane::
ziemniaki600 gramów
gałka muszkatołowa0.5 łyżeczek
masło100 gramów
śmietana 18%4 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki ugotuj do miękkości i odlej z nich wodę. Następnie rozbij tłuczkiem dodając śmietanę, masło i gałkę muszkatołową. Powinny mieć kremową konsystencję.
Krok 2
Serek Philadelphia, margarynę i mąkę połącz ze sobą w misce. Z ciasta uformuj kule, a następnie ją rozpłaszcz, zawiń w folię i wstaw do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno okrągłej formy do tarty.
Krok 3
W drugim garnku, na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso mielone i smaż, aż wszystkie soki wyparują. Dodaj wtedy przecier pomidorowy, pomidory z puszki, ziele angielskie, liść laurowy, zmielony kminek oraz łyżkę kolendry. Mięso gotuj, aż zrobi się gęste. Sos powinien prawie zupełnie wyparować. Dopraw wtedy mięso dodając Przyprawę do mięsa mielonego Knorr, która nada finalnej potrawie odpowiedniego smaku.
Krok 4
Gotowy farsz nałóż do formy z ciastem i przykryj grubą warstwą purée ziemniaczanego. Całość oprósz cheddarem. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 25-30 minut. Ser z wierzchu powinien mieć złoty kolor. Zapiekankę krój w trójkątne porcje i podawaj z posiekaną natką pietruszki. Rada szefa kuchni: jedna ostra papryczka chilli nada potrawie charakteru.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl