Zapiekanka po włosku w kalarepie
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Zapiekanka po włosku Knorr - 1 opakowanie
  • oliwa - 40 mililitrów
  • cebula - 80 gramów
  • śmietana 18% - 100 mililitrów
  • kalarepa - 5 sztuk
  • pomidory suszone - 100 gramów
  • liście szpinaku - 70 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr - 0.5 łyżeczek
  • jajo - 1 sztuka
  • ser kozi sałatkowy - 100 gramów
  • kwaśna śmietana - 80 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Do garnku dodaj oliwę i cebulę i przesmaż. Następnie dodaj saszetkę Zapiekankę po włosku i zalej ok. 250 ml wody, 100 ml śmietany i gotuj ok. 15 minut.
  2. Na koniec dodaj pokrojone pomidory, szpinak oraz jajo i dobrze wymieszaj. Przypraw Przyprawą Włoską z suszonymi pomidorami Knorr i pieprzem. Na sam koniec dodaj pokruszony ser kozi i wymieszaj.
  3. Kalarepę obierz i gotuj około 20-25 minut w wodzie z solą i cukrem. Po wyjęciu wystudź, zetnij czapeczkę i wydrąż delikatnie łyżką.
  4. Kalarepy wypełnij farszem i zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180 stopni.