Zapiekanka pod beszamelem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • kalafior - 100 gramów
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • szynka - 8 plastrów
  • pieczarki - 100 gramów
  • makaron drobny - 2.5 szklanki
  • sól - 3 łyżki
  • pieprz - 1.5 łyżeczek
  • koperek - 1 łyżeczka
  • mleko - 250 mililitrów
  • oliwa - 1 łyżka
  • mąka pszenna - 200 gramów
  • ser topiony w plastrach - 4 sztuki
  • ketchup - 4 łyżki
  • olej - 2 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • Sos do warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora serowo-kremowy Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron al dente. Pokrój w kostke: kalfior, czerwoną cebule, pieczarki. Podsmaż na łyżce oleju. Dopraw do smaku.
  2. Wykonaj Sos do warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora i wymieszaj z warzywami podsmażonymi na patelni.
  3. Sos beszamelowy: Na oliwie podsmaż mąkę, dodawaj powoli mleko i ciągle mieszaj. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany, Na koniec wymieszaj z koperkiem. Dopraw do smaku.
  4. Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, połóż makaron, os beszamelowy, warzywa, szynkę, warzywa, makaron, sos beszamelowy, ser i polej ketchupem. Zapiekaj 20 min bez przykrycia.