Zapiekanka praska

Składniki:

  • makaron wstążki - 400 gramów
  • szynka - 300 gramów
  • masło - 100 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • jajka - 5 sztuk
  • śmietana - 1 szklanka
  • margaryna - 2 łyżki
  • bułka tarta - 2 łyżki

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj w osolonej, wrzącej wodzie, odcedź i zostaw do ostygnięcia.
  2. Cebulę obierz i razem ze szynką pokrój w kosteczkę. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj makaron i przysmaż jeszcze przez kilka minut.
  3. Surowe jajka rozbij i oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, natomiast żółtka utrzyj ze śmietaną i dopraw do smaku. Wymieszaj ostrożnie obie jajeczne masy i dodaj do makaronu. Przełóż przygotowaną masę do żaroodpornej formy wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą i oprósz płatkami masła.
  4. Przykryj folią aluminiową i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 20min. Po tym czasie ściągnij folię i trzymaj w piecu jeszcze przez ok. 10min., aż praska zapiekanka się zarumieni.