Zapiekanka ryżowo tuńczykowa
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż - 300 gramów
  • tuńczyk w sosie własnym - 2 sztuki
  • kremówka 36% - 1 szklanka
  • czosnek - ząbki - 2 sztuki
  • natka pietruszki (posiekana) - 1 pęczek
  • pieprz - 0.5 łyżeczek
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotujemy i przesypujemy do naczynia żaroodpornego.
  2. Tuńczyka odcedzamy, łączymy ze śmietanką, rozgniecionym czosnkiem, pieprzem, Delikatem i gotujemy aż całość odrobinę zgęstnieje. Następnie dodajemy rozgniecioną kosteczkę czosnkową i pietruszkową i posiekaną pietruszkę i gotujemy około 2 minuty.
  3. Masę tuńczykową wykładamy na ryż i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy 30 minut.