Zapiekanka włoska z klopsikami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron penne - 200 gramów
  • Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
  • mięso mielone wieprzowo-wołowe - 300 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżka
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżeczka
  • kajzerka namoczona w mleku - 0.5 sztuk
  • jajko - 1 sztuka
  • Śmietana 30% - 200 mililitrów
  • woda - 450 mililitrów
  • starty ser mozzarella - 80 gramów
  • świeże listki bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj przyprawę do mięs, oregano, bazylię suszoną, posiekaną natkę, połowę sera, jajko oraz odciśniętą kajzerkę. Wyrób jednolitą masę a następnie uformuj niewielkie klopsiki.
  2. W niedużym garnku wymieszaj zawartość opakowania Knorr, wodę oraz śmietanę, gotuj 1 minutę.
  3. W misce wymieszaj makaron oraz przygotowany sos, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj klopsiki i delikatnie wymieszaj.
  4. Wierzch zapiekanki posyp pozostałym serem, naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 40 minut. Na 3 minuty przed końcem czasu odkryj naczynie i pozwól, aby zapiekanka zarumieniła się. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.