Zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • bakłażan - 2 sztuki
  • mozzarella - 200 gramów
  • mięso mielone wieprzowe - 500 gramów
  • przecier pomidorowy - 400 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • masło - 4 łyżki
  • mąka - 4 łyżki
  • mleko - 750 mililitrów
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • oliwa - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos beszamel: zrumień na patelni masło wymieszane z mąką. Kiedy zasmażka będzie złota (nie powinna być brązowa), zalej mlekiem, dodaj gałkę muszkatołową i pieprz, następnie podgrzewaj mieszając ubijaczką do piany przez 10 minut, aż beszamel zgęstnieje.
  2. Mięso podsmaż na 2 łyżkach oliwy. Mięso, przecier pomidorowy oraz pokruszoną mini kostkę czosnkową włóż do garnka o grubym dnie i duś przez pół godziny.
  3. Bakłażany umyj, osusz i pokrój w plastry grubości 2 cm. Na wysmarowanej oliwą blasze ułóż warstwę plastrów bakłażana. Na tym rozłóż mięso w sosie pomidorowym i plastry mozzarelli. Wszystko polej beszamelem. Piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut.