Zapiekanka z bekonem i jajkami
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ciasto francuskie - 2 opakowania
  • Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr - 1 opakowanie
  • śmietana 36% - 350 mililitrów
  • boczek wędzony - 100 gramów
  • jajka na twardo - 4 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • jajka surowe - 4 sztuki
  • margaryna - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w paski i wytop na patelni. Cebulę również pokrój w paski i przesmaż z boczkiem.
  2. Naczynie żaroodporne wyłóż ciastem francuskim, ponakłuwaj widelcem i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 10 minut.
  3. W blenderze umieść 3 surowe jajka, śmietanę oraz zawartość opakowania Knorr. Całość zmiksuj.
  4. Na zapieczonym spodzie wyłóż boczek z cebulą oraz ugotowane i pokrojone w plastry jajka. Całość zalej zmiksowaną masą.
  5. Naczynie wstaw na 20 minut do nagrzanego do 150 °C piekarnika. Po tym czasie wyjmij je i przykryj drugą warstwą ciasta. Jego wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 200 °C przez 25 minut.