Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Składniki:

  • ziemniaki - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • cukinia - 2 sztuki
  • pieprz
  • sól
  • starty parmezan - 6 łyżek
  • jajka - 5 sztuk
  • masło - 25 gramów
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • bazylia - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Cebule posiekaj, zeszklij na maśle.
  2. Cukinię obierz i pokrój w kostkę, dodaj do cebuli smaż kolejne 2 minut.
  3. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę dodaj na patelni i smaż 3 minuty wszystko razem.
  4. Następnie jajka roztrzep z parmezanem, bazylią, natka pietruszki oraz przyprawami. Powstałą masę wylej na warzywa i smaż 5 minut.
  5. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 20 minut.