Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotuj beszamel: stop 30 gram masła, wsyp mąkę, wymieszaj i zdejmij z kuchenki.
|
Krok 2 |
Dolewaj mleko partiami mieszając do powstania gładkiej masy (możesz dodać na przykład gałkę muszkatołową). Postaw na kuchence, dopraw bulionetką Knorr i gotuj około 5 minut do zgęstnienia, zestaw z kuchenki i zostaw do ostygnięcia. |
Krok 3 |
Włóż fenkuł do wrzącej wody, dodaj sok z cytryny i gotuj do miękkości. |
Krok 4 |
Rozgrzej w żaroodpornym naczyniu resztę masła, dodaj cukier i zdejmij z ognia. |
Krok 5 |
Przełóż do naczynia odsączony fenkuł i przykryj połową beszamelu. Pokrój szynkę w paski. |
Krok 6 |
Dodaj szynkę na beszamel i przykryj drugą połowa beszamelu. |
Krok 7 |
Nałóż ciasto na nadzienie, ponakłuwaj widelcem i piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. |