Zapiekanka z fenkułem

5


Średnie


60 min.


6 os.

Składniki
gotowe kruche ciasto180 gramów
wędzona szynka100 gramów
Bulionetka drobiowa Knorr
mąka30 gramów
mleko350 mililitrów
masło60 gramów
bulwy kopru włoskiego2 sztuki
cukier1 łyżeczka
sok z połowy cytryny
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj beszamel: stop 30 gram masła, wsyp mąkę, wymieszaj i zdejmij z kuchenki.
Krok 2
Dolewaj mleko partiami mieszając do powstania gładkiej masy (możesz dodać na przykład gałkę muszkatołową). Postaw na kuchence, dopraw bulionetką Knorr i gotuj około 5 minut do zgęstnienia, zestaw z kuchenki i zostaw do ostygnięcia.
Krok 3
Włóż fenkuł do wrzącej wody, dodaj sok z cytryny i gotuj do miękkości.
Krok 4
Rozgrzej w żaroodpornym naczyniu resztę masła, dodaj cukier i zdejmij z ognia.
Krok 5
Przełóż do naczynia odsączony fenkuł i przykryj połową beszamelu. Pokrój szynkę w paski.
Krok 6
Dodaj szynkę na beszamel i przykryj drugą połowa beszamelu.
Krok 7
Nałóż ciasto na nadzienie, ponakłuwaj widelcem i piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl