Zapiekanka z fenkułem
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • gotowe kruche ciasto - 180 gramów
  • wędzona szynka - 100 gramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr
  • mąka - 30 gramów
  • mleko - 350 mililitrów
  • masło - 60 gramów
  • bulwy kopru włoskiego - 2 sztuki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj beszamel: stop 30 gram masła, wsyp mąkę, wymieszaj i zdejmij z kuchenki.
  2. Dolewaj mleko partiami mieszając do powstania gładkiej masy (możesz dodać na przykład gałkę muszkatołową). Postaw na kuchence, dopraw bulionetką Knorr i gotuj około 5 minut do zgęstnienia, zestaw z kuchenki i zostaw do ostygnięcia.
  3. Włóż fenkuł do wrzącej wody, dodaj sok z cytryny i gotuj do miękkości.
  4. Rozgrzej w żaroodpornym naczyniu resztę masła, dodaj cukier i zdejmij z ognia.
  5. Przełóż do naczynia odsączony fenkuł i przykryj połową beszamelu. Pokrój szynkę w paski.
  6. Dodaj szynkę na beszamel i przykryj drugą połowa beszamelu.
  7. Nałóż ciasto na nadzienie, ponakłuwaj widelcem i piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.