Zapiekanka z fetą

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • pieprz
  • sól
  • ser feta - 200 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • masło - 100 gramów
  • posiekany koperek - 2 łyżki
  • ciasto filo - 225 gramów
  • świeży szpinak - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę. Smaż na małym ogniu przez 5 minut.
  2. Dodaj opłukany szpinak i przyprawy.
  3. Duś bez przykrycia około 5 minut.
  4. Po ostygnięciu masy, dodaj pietruszkę i koperek. Następnie dodaj jajka, rozkruszony ser feta. Dopraw do smaku.
  5. Masłem wysmaruj naczynie żaroodporne.
  6. Dno i brzegi naczynia wyłóż ciasto, nałóż farsz i przykryj ciastem.
  7. Piecz 40 minut w temperaturze 190 stopni.