Zapiekanka z grzybów i boczku

Składniki:

  • wędzony boczek - 200 gramów
  • pieprz
  • śmietana - 0.5 szklanek
  • pieczarki - 250 gramów
  • sól
  • jajka - 5 sztuk
  • mąka - 10 łyżek
  • masło - 4 łyżki
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • prawdziwki - 3 sztuki
  • żółty ser - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Masło pokrój, dodaj mąkę i wbij jajka oraz dodaj szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto. Wstaw na 30 minut do lodówki.
  2. Boczek i grzyby pokrój w kostkę.
  3. Ser żółty zetrzyj na tarce i wymieszaj go z jajkami oraz śmietaną. Dopraw do smaku.
  4. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Przełóż do formy. Ponakłuwaj widelcem i ułóż grzyby i boczek.
  5. Zalej całość sosem śmietanowym i dodaj posiekany szczypiorek.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piecz przez 50 minut.