Zapiekanka z gulaszem
  • 110 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • wieprzowina, np. mięso z łopatki - 500 gramów
  • Naturalnie smaczne Gulasz Knorr - 1 opakowanie
  • ziemniaki mączystej odmiany - 400 gramów
  • jaja - 2 sztuki
  • mąka - 150 gramów
  • cukinia - 1 sztuka
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • żółta papryka - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • natka pietruszki - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w grubą kostkę 2x2 cm. Paprykę i cebulę również pokrój w podobnej wielkości kostkę. Cukinię przekrój po długości na cztery części, usuń gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę. Czosnek i natkę pietruszki posiekaj.
  2. W garnku na rozgrzanym tłuszczu obsmaż czosnek z cebulą, smaż chwilę, następnie dodaj mięso i smaż aż zbrązowieje, dodaj szklankę wody oraz Fix i dokładnie wymieszaj. Wszystko razem duś pod przykryciem ok. 30 minut, aż mięso zrobi się miękkie. Gulasz powinien być w miarę gęsty.
  3. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odciśnij z soku, wymieszaj z mąką i jajkami. Ciasto powinno być dość gęste.
  4. Połowę masy ziemniaczanej wlej do blaszki do pieczenia ciasta 30x40 cm wyłożonej pergaminem. Na masę ziemniaczaną wyłóż mięso z niewielką ilością sosu.
  5. Całość przykryj pokrojonymi w kostkę warzywami oraz pozostałą masą ziemniaczaną.
  6. Wszystko razem wstaw do nagrzanego do 170 ⁰C piekarnika na ok. 45 minut, tak aby ziemniaki się zapiekły z wierzchu. Przed podaniem posyp zapiekankę posiekaną natką pietruszki.