Zapiekanka z gulaszem

45


Łatwe


110 min.


4 os.

Składniki
wieprzowina, np. mięso z łopatki500 gramów
Fix Gulasz węgierski Knorr1 opakowanie
ziemniaki mączystej odmiany400 gramów
jaja2 sztuki
mąka150 gramów
cukinia1 sztuka
czerwona cebula1 sztuka
czerwona papryka1 sztuka
żółta papryka1 sztuka
ząbek czosnku3 sztuki
natka pietruszki1 pęczek
Przygotowanie
Krok 1
Mięso pokrój w grubą kostkę 2x2 cm. Paprykę i cebulę również pokrój w podobnej wielkości kostkę. Cukinię przekrój po długości na cztery części, usuń gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę. Czosnek i natkę pietruszki posiekaj.
Krok 2
W garnku na rozgrzanym tłuszczu obsmaż czosnek z cebulą, smaż chwilę, następnie dodaj mięso i smaż aż zbrązowieje, dodaj szklankę wody oraz Fix i dokładnie wymieszaj. Wszystko razem duś pod przykryciem ok. 30 minut, aż mięso zrobi się miękkie. Gulasz powinien być w miarę gęsty.
Krok 3
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odciśnij z soku, wymieszaj z mąką i jajkami. Ciasto powinno być dość gęste.
Krok 4
Połowę masy ziemniaczanej wlej do blaszki do pieczenia ciasta 30x40 cm wyłożonej pergaminem. Na masę ziemniaczaną wyłóż mięso z niewielką ilością sosu.
Krok 5
Całość przykryj pokrojonymi w kostkę warzywami oraz pozostałą masą ziemniaczaną.
Krok 6
Wszystko razem wstaw do nagrzanego do 170 ⁰C piekarnika na ok. 45 minut, tak aby ziemniaki się zapiekły z wierzchu. Przed podaniem posyp zapiekankę posiekaną natką pietruszki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl