Przygotowanie |
Krok 1 |
Ziemniaki pokrój w plastry, podsmaż je chwilę w garnku, na łyżce oliwy. Gdy zaczną się rozklejać, dodaj 200 ml śmietany, szczyptę gałki muszkatołowej, kostkę rosołową. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Następnie całość przełóż do żaroodpornego naczynia. |
Krok 2 |
Podsmaż pokrojony w drobną kosteczkę boczek, dodaj połowę pokrojonej cebuli, jeden ząbek posiekanego czosnku oraz mięso mielone. Całość smaż aż mięso będzie zupełnie suche. Następnie dodaj ketchupu i dokładnie wymieszaj. Mięso dopraw do smaku suszonym oregano i szczyptą mielonego pieprzu. Wyłóż je na ziemniaki. |
Krok 3 |
Pokrój w paseczki liście jarmużu. Na patelni na oliwie podsmaż cebulę, czosnek i posiekaną ostrą papryczkę. Dodaj jarmuż i posiekane suszone pomidory. Całość smaż chwilę. Następnie wyłóż na wierzch zapiekanki. |
Krok 4 |
Pozostałą śmietanę wymieszaj z majonezem, posmaruj wierzch zapiekanki, a następnie posyp po wierzchu tartym serem. |
Krok 5 |
Zapiekankę przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie usuń folię, zapiekankę piecz jeszcze około 10 minut, do momentu aż ser zrobi się chrupiący. |