Zapiekanka z jarmużem

34


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
mięso mielone300 gramów
Ketchup Hellmann's Pikantny100 gramów
Majonez Hellmann’s Original100 gramów
jarmuż 200 gramów
Rosół z kury Knorr1 sztuka
wędzony boczek100 gramów
suszone oregano1 łyżeczka
ziemniaki300 gramów
żółty ser200 gramów
czosnek ząbki 2 sztuki
ostra papryka1 sztuka
cebula pokrojona w kostkę1 sztuka
oliwa z oliwek80 mililitrów
śmietana 18%300 gramów
gałka muszkatołowa2 szczypty
suszone pomidory100 gramów
pieprz czarny mielony1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki pokrój w plastry, podsmaż je chwilę w garnku, na łyżce oliwy. Gdy zaczną się rozklejać, dodaj 200 ml śmietany, szczyptę gałki muszkatołowej, kostkę rosołową. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Następnie całość przełóż do żaroodpornego naczynia.
Krok 2
Podsmaż pokrojony w drobną kosteczkę boczek, dodaj połowę pokrojonej cebuli, jeden ząbek posiekanego czosnku oraz mięso mielone. Całość smaż aż mięso będzie zupełnie suche. Następnie dodaj ketchupu i dokładnie wymieszaj. Mięso dopraw do smaku suszonym oregano i szczyptą mielonego pieprzu. Wyłóż je na ziemniaki.
Krok 3
Pokrój w paseczki liście jarmużu. Na patelni na oliwie podsmaż cebulę, czosnek i posiekaną ostrą papryczkę. Dodaj jarmuż i posiekane suszone pomidory. Całość smaż chwilę. Następnie wyłóż na wierzch zapiekanki.
Krok 4
Pozostałą śmietanę wymieszaj z majonezem, posmaruj wierzch zapiekanki, a następnie posyp po wierzchu tartym serem.
Krok 5
Zapiekankę przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie usuń folię, zapiekankę piecz jeszcze około 10 minut, do momentu aż ser zrobi się chrupiący.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl