Zapiekanka z jarmużem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone - 300 gramów
  • Ketchup Hellmann's Pikantny - 100 gramów
  • Majonez Hellmann's Oryginalny - 100 gramów
  • jarmuż - 200 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • wędzony boczek - 100 gramów
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżeczka
  • ziemniaki - 300 gramów
  • żółty ser - 200 gramów
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • ostra papryka - 1 sztuka
  • cebula pokrojona w kostkę - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 80 mililitrów
  • śmietana 18% - 300 gramów
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 2 szczypty
  • suszone pomidory - 100 gramów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki pokrój w plastry, podsmaż je chwilę w garnku, na łyżce oliwy. Gdy zaczną się rozklejać, dodaj 200 ml śmietany, szczyptę gałki muszkatołowej, kostkę rosołową. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Następnie całość przełóż do żaroodpornego naczynia.
  2. Podsmaż pokrojony w drobną kosteczkę boczek, dodaj połowę pokrojonej cebuli, jeden ząbek posiekanego czosnku oraz mięso mielone. Całość smaż aż mięso będzie zupełnie suche. Następnie dodaj ketchupu i dokładnie wymieszaj. Mięso dopraw do smaku suszonym oregano i szczyptą mielonego pieprzu. Wyłóż je na ziemniaki.
  3. Pokrój w paseczki liście jarmużu. Na patelni na oliwie podsmaż cebulę, czosnek i posiekaną ostrą papryczkę. Dodaj jarmuż i posiekane suszone pomidory. Całość smaż chwilę. Następnie wyłóż na wierzch zapiekanki.
  4. Pozostałą śmietanę wymieszaj z majonezem, posmaruj wierzch zapiekanki, a następnie posyp po wierzchu tartym serem.
  5. Zapiekankę przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie usuń folię, zapiekankę piecz jeszcze około 10 minut, do momentu aż ser zrobi się chrupiący.