Zapiekanka z kalafiorem i brokułem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kalafior i brokuł (świeży lub mrożony) - 450 gramów
  • Sos do warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora serowo-kremowy Knorr - 1 opakowanie
  • śmietana 18% - 150 mililitrów
  • ser żółty - 150 gramów
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • natka pieruszki - 0.5 pęczków

Sposób przygotowania:

  1. Świeże warzywa podziel na mniejsze różyczki i gotuj w wodzie do miękkości. Warzywa mrożone gotuj przez minutę bezpośrednio po otwarciu opakowania.
  2. Sos do warzyw Knorr wymieszaj ze śmietaną i ostrą papryką. Całość zagotuj.
  3. Ugotowane warzywa odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej je przygotowanym sosem i posyp dokładnie startym serem.
  4. Całość zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 20 minut. Warzywa podawaj posypane posiekaną natką pietruszki. Aby potrawa była jeszcze bardziej kremowa, użyj sera mozzarella.