Zapiekanka z kalafiorem i serem

21


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
kalafior500 gramów
chudy boczek200 gramów
Fix Spaghetti Carbonara Knorr1 sztuka
cebula mała1 sztuka
ząbek czosnku1 sztuka
Tymianek z Polski Knorr2 łyżki
makaron farfalle300 gramów
Rama Classic2 łyżki
mleko300 mililitrów
musztarda2 łyżki
ser twardy starty200 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Podziel kalafior na małe różyczki. Pokrój boczek w kostke. Posiekaj drobno cebulę i tymianek. Gotuj makaron we wrzącej wodzie przez około 7–8 minut. Dodaj kalafior i gotuj wszystko jeszcze przez 5 minut. Odcedź. Nagrzej piekarnik do 200°C. Wymieszaj razem mleko, fix Spaghetti Carbonara i 300 ml wody.
Krok 2
Na patelni rozgrzej margarynę, a następnie dodaj boczek, cebulę i czosnek. Smaż wszystko ok. 4 minuty. Dodaj wcześniej przygotowany sos carbonara, 2 łyżki musztardy i tymianek. Całość gotuj wszystko przez 5 minut.
Krok 3
W naczyniu żaroodpornym wymieszaj makaron z pozostałymi składnikami i sosem carbonara. Wierzch posyp serem. Piecz przez 10–15 minut, aż do rozpuszczenia sera.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl