Zapiekanka z kalafiorem i serem

21


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
kalafior500 gramów
chudy boczek200 gramów
Fix Spaghetti Carbonara Knorr1 sztuka
cebula mała1 sztuka
ząbek czosnku1 sztuka
tymianek suszony2 łyżki
makaron farfalle300 gramów
Rama Classic2 łyżki
mleko300 mililitrów
musztarda2 łyżki
ser twardy starty200 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Podziel kalafior na małe różyczki. Pokrój boczek w kostke. Posiekaj drobno cebulę i tymianek. Gotuj makaron we wrzącej wodzie przez około 7–8 minut. Dodaj kalafior i gotuj wszystko jeszcze przez 5 minut. Odcedź. Nagrzej piekarnik do 200°C. Wymieszaj razem mleko, fix Spaghetti Carbonara i 300 ml wody.
Krok 2
Na patelni rozgrzej margarynę, a następnie dodaj boczek, cebulę i czosnek. Smaż wszystko ok. 4 minuty. Dodaj wcześniej przygotowany sos carbonara, 2 łyżki musztardy i tymianek. Całość gotuj wszystko przez 5 minut.
Krok 3
W naczyniu żaroodpornym wymieszaj makaron z pozostałymi składnikami i sosem carbonara. Wierzch posyp serem. Piecz przez 10–15 minut, aż do rozpuszczenia sera.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl