Zapiekanka z kalafiorem i serem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kalafior - 500 gramów
  • chudy boczek - 200 gramów
  • Fix Spaghetti Carbonara Knorr - 1 sztuka
  • cebula mała - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • Tymianek z Polski Knorr - 2 łyżki
  • makaron farfalle - 300 gramów
  • Rama Classic - 2 łyżki
  • mleko - 300 mililitrów
  • musztarda - 2 łyżki
  • ser twardy starty - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Podziel kalafior na małe różyczki. Pokrój boczek w kostke. Posiekaj drobno cebulę i tymianek. Gotuj makaron we wrzącej wodzie przez około 7–8 minut. Dodaj kalafior i gotuj wszystko jeszcze przez 5 minut. Odcedź. Nagrzej piekarnik do 200°C. Wymieszaj razem mleko, fix Spaghetti Carbonara i 300 ml wody.
  2. Na patelni rozgrzej margarynę, a następnie dodaj boczek, cebulę i czosnek. Smaż wszystko ok. 4 minuty. Dodaj wcześniej przygotowany sos carbonara, 2 łyżki musztardy i tymianek. Całość gotuj wszystko przez 5 minut.
  3. W naczyniu żaroodpornym wymieszaj makaron z pozostałymi składnikami i sosem carbonara. Wierzch posyp serem. Piecz przez 10–15 minut, aż do rozpuszczenia sera.