Zapiekanka z kaszotto z grzybami
  • 50 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza gryczana - 200 gramów
  • Fix Knorr Kaszotto z grzybami i cebulką - 1 opakowanie
  • suszone borowiki - 10 gramów
  • pieczarki - 100 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana 18% - 100 mililitrów
  • suszone śliwki najlepiej wędzone - 5 sztuk
  • udka z kurczaka bez skóry i kości - 200 gramów
  • ser oscypek - 100 gramów
  • olej rzepakowy - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki pokrój w plastry, cebulę w kosteczkę, a śliwki w paseczki. Ser zetrzyj na tarce, kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i drobno pokrój szczypior.
  2. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i pieczarki. Wrzuć do nich kawałki kurczaka i smaż chwilę. Następnie dodaj kaszę, pokruszone grzyby i śliwki.
  3. Całość zalej 300 ml wody wymieszanej ze śmietaną i Fixem Knorr. Gotuj około 10 minut.
  4. Następnie kaszę przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem i przykryj. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 10 minut, po tym czasie usuń przykrywkę. Zapiekankę piecz jeszcze kolejne 10 minut. Podawaj posypaną szczypiorem.