Zapiekanka z kaszotto z grzybami

16


Łatwe


50 min.


4 os.

Składniki
kasza gryczana200 gramów
Fix Knorr Kaszotto z grzybami i cebulką1 opakowanie
suszone borowiki10 gramów
pieczarki100 gramów
cebula1 sztuka
śmietana 18%100 mililitrów
suszone śliwki najlepiej wędzone5 sztuk
udka z kurczaka bez skóry i kości200 gramów
ser oscypek100 gramów
olej rzepakowy 3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Pieczarki pokrój w plastry, cebulę w kosteczkę, a śliwki w paseczki. Ser zetrzyj na tarce, kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i drobno pokrój szczypior.
Krok 2
Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i pieczarki. Wrzuć do nich kawałki kurczaka i smaż chwilę. Następnie dodaj kaszę, pokruszone grzyby i śliwki.
Krok 3
Całość zalej 300 ml wody wymieszanej ze śmietaną i Fixem Knorr. Gotuj około 10 minut.
Krok 4
Następnie kaszę przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem i przykryj. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 10 minut, po tym czasie usuń przykrywkę. Zapiekankę piecz jeszcze kolejne 10 minut. Podawaj posypaną szczypiorem.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl