Zapiekanka z kaszy gryczanej
  • 60 minut
  • 3 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • kasza gryczana - 40 dekagramów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • Tymianek z Polski Knorr - 1 szczypta
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 szczypta
  • jajko - 3 sztuki
  • parmezan - 10 dekagramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • pieczarki - 10 sztuk
  • kiełbasa - 30 dekagramów
  • olej - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź.
  2. Cebule i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju.
  3. Pieczarki i kiełbasę pokrój w plastry, dodaj do cebuli połowę pieczarek i kiełbasę i podsmaż.
  4. Kaszę wrzuć do miski, dodaj podsmażone składniki, dokładnie wymieszaj. Wbij trzy jajka, dosyp przyprawy i posiekane zioła oraz starty parmezan. Wszystko wymieszaj, włóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
  5. Na wierzchu poukładaj pozostawione pieczarki. Piecz w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut.