Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 1 kilogram
  • cebula - 1 sztuka
  • olej - 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 łyżeczka
  • mleko - 250 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • bulion - 0.2 szklanek
  • musztarda - 1 łyżka
  • mięso mielone - 500 gramów
  • kwaśna śmietana - 150 mililitrów
  • kapusta kiszona - 300 gramów
  • ketchup - 30 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Następnie obierz je ze skórki, rozgnieć.
  2. Posiekaj pietruszkę i cebulę.
  3. Ziemniaki zmieszaj z mlekiem, kwaśną śmietaną i pietruszką, przypraw solą i muszkatem.
  4. Kapustę kiszoną krótko przepłucz, a następnie potnij na duże kawałki.
  5. Rozgrzej olej w garnku lub w dużej patelni. Usmaż w nim krótko połowę cebuli. Później dodaj kiszoną kapustę i podduś. Dolej bulion i przypraw. Gotuj około 10 minut.
  6. zaPodsmaż na patelni resztę cebuli i mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem, papryką i ketchupem.
  7. W wysmarowanej tłuszczem formie na zapiekanki układaj warstwami połowę papki ziemniaczanej, połowę kiszonej kapusty, mięso mielone, a potem resztę kapusty i papki. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.