Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego

66


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
ziemniaki1 kilogram
cebula1 sztuka
olej1 łyżka
mleko250 mililitrów
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
natka pietruszki1 pęczek
gałka muszkatołowa1 łyżeczka
Bulion warzywny Knorr1 sztuka
musztarda1 łyżka
mięso mielone500 gramów
kwaśna śmietana150 mililitrów
Ketchup Hellmann's Łagodny30 mililitrów
kapusta kiszona300 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Następnie obierz je ze skórki, rozgnieć.
Krok 2
Posiekaj pietruszkę i cebulę.
Krok 3
Ziemniaki zmieszaj z mlekiem, kwaśną śmietaną i pietruszką, przypraw solą i muszkatem.
Krok 4
Kapustę kiszoną krótko przepłucz, a następnie potnij na duże kawałki.
Krok 5
Rozgrzej olej w garnku lub w dużej patelni. Usmaż w nim krótko połowę cebuli. Później dodaj kiszoną kapustę i podduś. Dolej bulion i przypraw. Gotuj około 10 minut.
Krok 6
Podsmaż na patelni resztę cebuli i mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem, papryką, musztardą i ketchupem.
Krok 7
W wysmarowanej tłuszczem formie na zapiekanki układaj warstwami połowę papki ziemniaczanej, połowę kiszonej kapusty, mięso mielone, a potem resztę kapusty i papki. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl