Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego

31


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
ziemniaki1 kilogram
cebula1 sztuka
olej1 łyżka
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr1 łyżeczka
mleko250 mililitrów
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
natka pietruszki1 pęczek
bulion0.2 szklanek
musztarda1 łyżka
mięso mielone500 gramów
kwaśna śmietana150 mililitrów
kapusta kiszona300 gramów
ketchup30 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Następnie obierz je ze skórki, rozgnieć.
Krok 2
Posiekaj pietruszkę i cebulę.
Krok 3
Ziemniaki zmieszaj z mlekiem, kwaśną śmietaną i pietruszką, przypraw solą i muszkatem.
Krok 4
Kapustę kiszoną krótko przepłucz, a następnie potnij na duże kawałki.
Krok 5
Rozgrzej olej w garnku lub w dużej patelni. Usmaż w nim krótko połowę cebuli. Później dodaj kiszoną kapustę i podduś. Dolej bulion i przypraw. Gotuj około 10 minut.
Krok 6
zaPodsmaż na patelni resztę cebuli i mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem, papryką i ketchupem.
Krok 7
W wysmarowanej tłuszczem formie na zapiekanki układaj warstwami połowę papki ziemniaczanej, połowę kiszonej kapusty, mięso mielone, a potem resztę kapusty i papki. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl