Zapiekanka z kurczakiem i kalafiorem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kalafior - 500 gramów
  • Fix Spaghetti Carbonara Knorr - 1 opakowanie
  • pierś z kurczaka - 400 gramów
  • miękka margaryna - 400 gramów
  • mleko - 1 litr
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 5 łyżek
  • pieczarki - 125 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ciasto filo - 0.5 opakowań

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej Ramę smaż jak szef kuchni na patelni i podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  2. Gdy się zrumieni, dodaj pokrojone mięso oraz plastry pieczarek. Całość smaż przez kilka minut. Po tym czasie dodaj różyczki z kalafiora.
  3. Fix Knorr wymieszaj z mlekiem i wlej na patelnię. Całość gotuj ok. 5 minut.
  4. Po ugotowaniu przełóż masę do pojedynczych foremek.
  5. Do miski przełóż płatki ciasta filo i pokrusz je dłonią. Dodaj miękką margarynę i ponownie wymieszaj wszystko dłonią.
  6. Tak przygotowane ciasto nakładaj na wierzch foremek. Całość zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 190 °C przez 10-15 minut.