Zapiekanka z makaronu z brokułami i bekonem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron muszelki - 300 gramów
  • Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr - 1 opakowanie
  • boczek - 100 gramów
  • mrożony groszek - 250 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • kwaśna śmietana - 250 mililitrów
  • jajka - 2 sztuki
  • żółty ser - 300 gramów
  • sól
  • oliwa z oliwek - 15 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron, po czym odsącz go i przełóż do dużej miski.
  2. Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek smaż pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w paski boczek, aż się podrumienią.
  3. Podziel brokuły na małe różyczki i gotuj przez 5-10 minut w lekko osolonej wodzie.
  4. Przygotuj Sos Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, po czym połącz z kwaśną śmietaną, jajkami oraz większą częścią startego żółtego sera.
  5. Dodaj do miski z makaronem boczek z cebulką, brokuły, groszek, sos i wymieszaj wszystko.
  6. Do żaroodpornego naczynia poprzednio wysmarowanego oliwą z oliwek delikatnie przełóż otrzymaną masę, posyp resztą startego żółtego sera i piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 20-30 minut.