Zapiekanka z mielonego mięsa i ziemniaków
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 6 sztuk
  • Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • świeży tymianek - 3 łyżki
  • twardy ser żółty - 150 gramów
  • mielona wołowina - 500 gramów
  • czerwone wino - 100 mililitrów
  • kwaśna śmietana 18% - 250 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj formę do zapiekania margaryną. Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki. Zagotuj ziemniaki przez 5 min. we wrzącej wodzie. Odcedź a następnie przelej ziemniaki zimną wodą. Posiekaj czosnek i tymianek. Zetrzyj na tarce ser.
  2. Przesmaż czosnek na margarynie, dodaj mięso i przesmaż na brązowo. Dodaj do mięsa tymianek i Knorr Przyprawę do mięs. Dodaj wino i gotuj razem przez 5 min.
  3. Ułóż warstwę ziemniaków na dnie naczynia. Przykryj mięsem a następnie kolejną warstwą ziemniaków. Polej całość śmietaną wymieszaną z serem. Zapiekaj przez ok. 20 min. bez przykrycia.