Zapiekanka z mielonego mięsa wieprzowego

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • oregano - 1 łyżeczka
  • żółtka - 2 sztuki
  • musztarda - 2 łyżki
  • oliwki zielone - 2 łyżki
  • wieprzowina mielona - 0.5 kilogramów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone wymieszaj z żółtkiem i musztardą.
  2. Cebulę posiekaj, a oliwki przekrój na połowy. Dodaj do mięsa. Przypraw oregano, solą i pieprzem. Wymieszaj.
  3. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu wyłóż masę i piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w grube słupki. następnie usmaż na oleju i posól.
  5. Upieczone mięso pokrój na porcje. Podawaj z ziemniakami.