ZAPIEKANKA Z OMLETEM

0


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
mięso mielone z łopatki 0.5 kilogramów
cebula1 sztuka
ząbek czosnku1 sztuka
mała cukinia1 sztuka
śmietana 18%250 mililitrów
ryż3 szklanki
jajko3 sztuki
mąka pełnoziarnista1 łyżka
masło z ziołami2 łyżki
ser żółty tarty2 szklanki
majeranek1.5 łyżeczek
sól3 szczypty
pieprz3 szczypty
Węgierska zupa gulaszowa Knorr2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Mięso mielone wymieszałam z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawiłam. Cebulkę poszatkowałam i zeszkliłam na łyżce oliwy, dodałam mięso i pokrojoną w półplasterki cukinię, wszystko przesmażyłam. Ostudziłam
Krok 2
Jajka i mąkę wbiłam do miseczki,posoliłam,wymieszałam i usmażyłam omlet. Smażyłam go z obu stron na maśle z ziołami.Kiedy był już dobry zdjęłam z patelni, wystudziłam, pokroiłam w drobną kostkę i dodałam do mięsnej masy.
Krok 3
Ryż gotowałam na półtwardo ( dokładnie 8 minut ), odcedziłam, wrzuciłam do mięsa i pozostałych składników. Wszystko zalałam śmietaną i wymieszałam.
Krok 4
Przełożyłam do naczynia żaroodpornego, posypałam startym żółtym serem. Zapiekałam w piekarniku przez 20 minut w temp. 180 stopni.
Autor: Islander85Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl