ZAPIEKANKA Z OMLETEM
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • mięso mielone z łopatki - 0.5 kilogramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • mała cukinia - 1 sztuka
  • śmietana 18% - 250 mililitrów
  • ryż - 3 szklanki
  • jajko - 3 sztuki
  • mąka pełnoziarnista - 1 łyżka
  • masło z ziołami - 2 łyżki
  • ser żółty tarty - 2 szklanki
  • majeranek - 1.5 łyżeczek
  • sól - 3 szczypty
  • pieprz - 3 szczypty
  • Węgierska zupa gulaszowa Knorr - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone wymieszałam z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawiłam. Cebulkę poszatkowałam i zeszkliłam na łyżce oliwy, dodałam mięso i pokrojoną w półplasterki cukinię, wszystko przesmażyłam. Ostudziłam
  2. Jajka i mąkę wbiłam do miseczki,posoliłam,wymieszałam i usmażyłam omlet. Smażyłam go z obu stron na maśle z ziołami.Kiedy był już dobry zdjęłam z patelni, wystudziłam, pokroiłam w drobną kostkę i dodałam do mięsnej masy.
  3. Ryż gotowałam na półtwardo ( dokładnie 8 minut ), odcedziłam, wrzuciłam do mięsa i pozostałych składników. Wszystko zalałam śmietaną i wymieszałam.
  4. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego, posypałam startym żółtym serem. Zapiekałam w piekarniku przez 20 minut w temp. 180 stopni.