Zapiekanka z orzechowych roladek z malinami

Składniki:

  • mleko - 650 mililitrów
  • jajka - 2 sztuki
  • żółtka - 2 sztuki
  • mąka - 30 dekagramów
  • orzechy - 10 dekagramów
  • twaróg - 0.5 kilogramów
  • mrożone maliny - 20 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier puder - 4 łyżki
  • śmietanka 30% - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek. Mąkę wymieszaj z 600 ml mleka i 2 żółtkami.
  2. Z białek ubij pianę i ostrożnie wymieszaj ją z ciastem naleśnikowym. Ciasto odstaw na 30 minut.
  3. Maliny rozmroź. Orzechy posiekaj, a twaróg utrzyj na gładko z resztą mleka, 2 żółtkami oraz cukrami.
  4. Odłóż około 1/3 kremu, resztę wymieszaj z 1/3 malin i 2/3 orzechów.
  5. Gdy ciasto odpocznie usmaż naleśniki. Gotowe posmaruj kremem orzechowo- malinowym, zwiń w rulony i pokrój na połówki. Ułóż w formie żaroodpornej.
  6. Śmietankę wymieszaj z pozostałym kremem twarogowym i resztą orzechów. Masą polej naleśniki.
  7. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowy deser posyp pozostałymi malinami.