Zapiekanka z porem, ziemniakami i kiełbasą

Składniki:

  • Rosół z kury Knorr - 0.25 litrów
  • ziemniaki - 750 gramów
  • kminek
  • pieprz
  • mleko - 0.25 litrów
  • margaryna - 40 gramów
  • pory - 750 gramów
  • ser ementaler - 125 gramów
  • kiełbasa parówkowa - 250 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, pokrój w plastry i gotuj przez 7 minut.
  2. Pory pokrój w krążki i zblanszuj je przez 3 minuty w wrzątku.
  3. Na 30 gramach rozgrzanej margaryny przesmaż mąkę, rozprowadź bulionem Knorr oraz mlekiem i na koniec dodaj starty ser.
  4. Dopraw do smaku i dodaj kminek.
  5. Naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną, na dnie połóż ziemniaki, na nich kiełbasę pokrojoną w plastry i na koniec pory.
  6. Zalej całość sosem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 30 minut.