Zapiekanka z ravioli i szpinakiem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • gotowe ravioli z farszem - 500 gramów
  • Sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy Knorr - 1 sztuka
  • mrożony szpinak - 450 gramów
  • cebula - 0.5 sztuk
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • śmietana 18% - 150 mililitrów
  • starty żółty ser - 50 gramów
  • masło - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ravioli ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie i odcedź.
  2. Szpinak rozmroź a następnie dobrze odcedź na sicie.
  3. Na rozgrzanej oliwie przesmaż posiekany czosnek oraz cebulę. Dodaj liście szpinaku i smaż chwilę razem.
  4. Stwórz pełen smaku sos mieszając zawartość opakowania Knorr ze śmietaną, wlej go na patelnię i zagotuj.
  5. Na spód naczynia żaroodpornego wyłóż połowę szpinaku, następnie wyłóż ravioli. Pierożki przykryj pozostałym szpinakiem i posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Podawaj na ciepło z chrupiącą bagietką.