Zapiekanka z ryżu z wiśniami

Składniki:

  • woda - 1.5 szklanek
  • bułka tarta
  • cukier - 2 łyżki
  • mleko - 1.5 szklanek
  • jajka - 3 sztuki
  • masło - 4 łyżki
  • ryż - 1.5 szklanek
  • skórka z cytryny - 1 łyżka
  • wiśnie - 500 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Ryż zalej mlekiem i 0,5 szklanki wody, dodaj masło, skórkę z cytryny oraz sól po czym ugotuj na miękko.
  2. W między czasie wydryluj wiśnie.
  3. Następnie rozgrzane masło wymieszaj z żółtkami oraz cukrem pudrem po czy dodaj ryż oraz wiśnie. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nałóż masę.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut.