Zapiekanka z tuńczyka

Składniki:

  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml mleka
  • 100 g tuńczyka w oliwie
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • 60 g startego sera cheddar
  • 1 pomidor pokrojony w plasterki
  • 30 g pokruszonych chipsów ziemniaczanych
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. ZAPIEKANKA Z TUŃCZYKA ma jeden sekret. To chipsy ziemniaczane. Dzięki nim na wierzchu powstaje chrupiąca skorupka. Możesz eksperymentować z rodzajem chipsów, ale według mnie najlepsze są zwykłe, solone. Paprykowych nie polecam.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Na patelni rozpuść masło, oprósz mąką i podgrzewaj 2 minuty, stale mieszając. Powoli wlewaj mleko, mieszając podgrzewaj na małym ogniu, a powstanie gęsty sos beszamelowy. Dodaj do sosu osączonego i rozdrobnionego tuńczyka oraz kukurydzę, wymieszaj. Wsyp ser, ponownie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem. Na dnie żaroodpornego naczynia rozłóż plasterki pomidora, oprósz je solą i pieprzem, posmaruj sosem tuńczykowym i posyp chipsami. Piecz 10-15 minut, a potem zwiększ temperaturę piekarnika do 220 stopni i zapiekaj jeszcze 5 minut.