Zapiekanka z ziemniakami i brukselką
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • brukselka - 300 gramów
  • ziemniaki - 500 gramów
  • Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 sztuka
  • średnia cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • kiełbasa np. śląska - 500 gramów
  • śmietana 18% - 200 mililitrów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 4 łyżki
  • gałązka tymianku - 1 sztuka
  • tarty parmezan lub inny ser - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Brukselkę obierz z zewnętrznych liści, nadetnij na krzyż od strony głąba. Gotuj około 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedź i przelej zimną wodą. Brukselkę przetnij na pół, wytnij głąb, a następnie rozdziel od siebie wszystkie liście kapusty.
  2. Obraną cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na patelni na rozgrzanej Ramie. Dodaj pokrojone na pół plastry kiełbasy, smaż chwilę, po czym dodaj posiekany czosnek, tymianek i ziemniaki pokrojone w cienkie plastry. Smaż około 2-3 minut cały czas mieszając.
  3. Po tym czasie ziemniaki zalej śmietaną wymieszaną z Knorr Naturalnie smaczne, dodaj liście brukselki i dokładnie wymieszaj. Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr nada zapiekance ziołowy smak oraz sprawi, że wszystkie składniki połączą się ze sobą.
  4. Ziemniaki przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp po wierzchu tartym serem. Całość zwiń w folię aluminiowa i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 35 minut. Po tym czasie usuń folie i dopiecz zapiekankę jeszcze około 8 minut - do momentu zarumienienia się sera.