Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem

197


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
ziemniaki500 gramów
mrożony szpinak400 gramów
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr1 opakowanie
ser feta150 gramów
ząbek czosnku1 sztuka
ostra papryka chilli1 sztuka
suszone pomidory100 gramów
śmietana 18%200 mililitrów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny4 łyżki
średnia cebula1 sztuka
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr1 szczypta
tarty parmezan lub inny ser50 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Na dwóch łyżkach Ramy podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj do niej posiekany czosnek i chilli. Dodaj pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i odciśnięty z soku rozmrożony szpinak. Całość dopraw do smaku pokruszonym serem feta i gałką muszkatową. Szpinak odłóż na bok.
Krok 2
W garnku na pozostałej Ramie obsmaż pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki. Smaż je chwilę po czym zalej śmietaną wymieszaną z Knorr Naturalnie smaczne i dokładnie wymieszaj. Kompozycja Knorr nada zapiekance ziołowy smak oraz sprawi, że wszystkie składniki połączą się ze sobą.
Krok 3
Połowę ziemniaków przełóż do żaroodpornego naczynia, dołóż wcześniej podsmażony szpinak i przykryj pozostałymi ziemniakami. Całość posyp po wierzchu tartym parmezanem. Zapiekankę zawiń w folie aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 35 minut. Po tym czasie usuń folię i dopiecz zapiekankę jeszcze około 8 minut - do momentu zarumienienia się sera.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl