Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 500 gramów
  • mrożony szpinak - 400 gramów
  • Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
  • ser feta - 150 gramów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • ostra papryka chilli - 1 sztuka
  • suszone pomidory - 100 gramów
  • śmietana 18% - 200 mililitrów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 4 łyżki
  • średnia cebula - 1 sztuka
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • tarty parmezan lub inny ser - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Na dwóch łyżkach Ramy podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj do niej posiekany czosnek i chilli. Dodaj pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i odciśnięty z soku rozmrożony szpinak. Całość dopraw do smaku pokruszonym serem feta i gałką muszkatową. Szpinak odłóż na bok.
  2. W garnku na pozostałej Ramie obsmaż pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki. Smaż je chwilę po czym zalej śmietaną wymieszaną z Knorr Naturalnie smaczne i dokładnie wymieszaj. Kompozycja Knorr nada zapiekance ziołowy smak oraz sprawi, że wszystkie składniki połączą się ze sobą.
  3. Połowę ziemniaków przełóż do żaroodpornego naczynia, dołóż wcześniej podsmażony szpinak i przykryj pozostałymi ziemniakami. Całość posyp po wierzchu tartym parmezanem. Zapiekankę zawiń w folie aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 35 minut. Po tym czasie usuń folię i dopiecz zapiekankę jeszcze około 8 minut - do momentu zarumienienia się sera.