Zapiekanka z ziemniaków i pasztetu

Składniki:

  • ziemniaki - 1 kilogram
  • majeranek
  • pieprz
  • śmietana - 0.6 szklanek
  • jajko - 1 sztuka
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • starty żółty ser - 150 gramów
  • czosnek ząbek - 1 sztuka
  • kiełbasa - 250 gramów
  • pasztet drobiowy - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Wystudź, obierz i pokrój w plastry.
  2. Jajko i śmietanę wymieszaj z czosnkiem oraz przyprawami.
  3. Do naczynia żaroodpornego włóż połowę ziemniaków, dopraw przyprawami, połóż plastry pasztetu drobiowego i posyp serem. Następną warstwą znów będą ziemniaki, kiełbasa i starty żółty ser. Wierzch zalej sosem i posyp serem.
  4. Zapiekaj przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.