Zapiekanka z ziemniaków i sera żółtego

Składniki:

  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • ziemniaki - 500 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • gałka muszkatołowa - 0.5 łyżeczek
  • mleko - 250 mililitrów
  • mąka - 1 łyżka
  • masło - 2 łyżki
  • kiełbasa - 125 gramów
  • ser żółty starty - 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj. Po wystudzeniu pokrój w plasterki.
  2. Kiełbasę i cebulę pokrój i podsmaż na patelni. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i gałką.
  3. Mąkę przesmaż na łyżce masła i rozprowadź zimnym mlekiem. Zagotuj.
  4. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułóż połowę ziemniaków, cebulę z kiełbasą, połowę sera i ponownie ziemniaki.
  5. Zalej sosem z mleka i posyp resztą sera.
  6. Piecz 30 minut w temperaturze 220 stopni.