Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki obrane - 50 dekagramów
  • Fix Kotlety mielone Knorr
  • mięso mielone wieprzowe - 20 dekagramów
  • pieczarki - 75 dekagramów
  • kiełbasa - 10 dekagramów
  • cebule - 2 sztuki
  • bułka tarta - 1.5 łyżek
  • margaryna - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • tłuszcz do formy
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść i opłucz pieczarki, obierz ze skórki kapelusze, oddziel je od trzonków. Trzonki posiekaj. Ziemniaki pokrój w cząstki.
  2. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem ułóż połowę kapeluszy blaszkami do góry, posiekanymi trzonkami wypełnij wolne miejsca, posól.
  3. Kiełbasę pokrój w kostkę, wymieszaj z posiekanym czosnkiem, cebulą, mięsem mielonym oraz Fixem Kotlety mielone Knorr.
  4. Wyłóż na pieczarki.
  5. Na masę wyłóż pozostałe kapelusze blaszkami w dół, następnie pokrojone ziemniaki.
  6. Lekko posól i posyp bułką tartą oraz wiórkami margaryny.
  7. Piecz w 180⁰C przez 50 minut pod przykryciem, odkryj pod koniec pieczenia. Zapiekankę z ziemniaków, mięsa i pieczarek podawaj z surówką.