Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli
  • 80 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Bataty - 600 gramów
  • Bulionetka warzywna Knorr - 1 sztuka
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 40 mililitrów
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 2 łyżki
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka
  • pieczarki - 150 gramów
  • czerwona fasola z puszki - 600 gramów
  • krojone pomidory z puszki - 400 gramów
  • pasta pomidorowa - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę tak samo. Pieczarki pokrój w plasterki, a czosnek rozgnieć. Fasolkę odcedź.
  2. Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 25-30 minut aż zmiękną. Odcedź i zmiksuj na puree.
  3. Na patelni z oliwą podsmaż cebulę oraz czosnek przez ok 5 minut. Dodaj pieczarki i całość smaż aż nabierze rumianego koloru. Następnie dodaj przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.
  4. Dodaj fasolkę, pastę pomidorową oraz pomidory z puszki i bulionetkę Knorr. Duś aż składniki się połączą i całość lekko zgęstniej.
  5. Uduszone warzywa ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie na wierzchu rozsmaruj puree z słodkich ziemniaków. Zapiekaj w piekarniku z funkcją grill w 220 stopniach przez 20-25 minut.