Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i fasoli

14


Łatwe


80 min.


4 os.

Składniki
Bataty600 gramów
Bulion warzywny Knorr1 sztuka
czerwona cebula1 sztuka
ząbek czosnku2 sztuki
oliwa z oliwek40 mililitrów
papryka słodka2 łyżki
kmin rzymski1 łyżka
pieczarki150 gramów
czerwona fasola z puszki600 gramów
krojone pomidory z puszki400 gramów
pasta pomidorowa1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Bataty umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę tak samo. Pieczarki pokrój w plasterki, a czosnek rozgnieć. Fasolkę odcedź.
Krok 2
Bataty ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 25-30 minut aż zmiękną. Odcedź i zmiksuj na puree.
Krok 3
Na patelni z oliwą podsmaż cebulę oraz czosnek przez ok 5 minut. Dodaj pieczarki i całość smaż aż nabierze rumianego koloru. Następnie dodaj przyprawy i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Dodaj fasolkę, pastę pomidorową oraz pomidory z puszki i bulion Knorr. Duś aż składniki się połączą i całość lekko zgęstniej.
Krok 5
Uduszone warzywa ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie na wierzchu rozsmaruj puree ze słodkich ziemniaków. Zapiekaj w piekarniku z funkcją grill w 220 stopniach przez 20-25 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl